A környék kulturális élete

Hévíz és környéke számtalan tartalmas kulturális és szabadidõs programot kínál az idelátogatóknak. Színes programok gondoskodnak róla, hogy mindig legyen valami, amiért érdemes Hévízre látogatni, legyen az a júniusi Pünkösdi Fesztivál, a méltán híres Borfesztivál augusztusban, a szeptemberi Egregyi Szüret, irodalmi találkozók és koncertek, táncfesztiválok vagy operettestek. A városban olyan különleges mûvészeti csoportok tevékenykednek, mint a Musica Antiqua régizene együttes vagy a Hévízi Táncstúdió.

Látnivalók a környéken

Hévíztõl mintegy 6 km-re, a Balaton partján helyezkedik el Keszthely. Festeticsek városában az ide látogató vendégeket egyszerre érintheti meg a múlt emlékeit idézõ épületek és a várost körülölelõ csodálatos természeti környezet varázsa. A város patinás épületei között tett séta mellett számos lenyûgözõen érdekes látnivaló és kulturális program várja a vendégeket. A Festetics kastély eddigi kiállításai mellett (XVIII.-XIX. századi fõúri életformát bemutató kiállítás, Helikon könyvtár, Fegyvergyûjtemény, Iszlám világok mûvészete) újabb látnivalónak számít az egyedülálló hintómúzeum, valamint az új épületben elhelyezett trófeagyûjtemény és a vadászati kiállítás. Ugyanitt látható Európa legnagyobb terepasztala, az 500 négyzetméteren található vasúttörténeti- és modellkiállítás. Néhány lépésre a kastélytól várja látogatóit a Marcipán Múzeum és Cukrászda, ahol mintegy 100 marcipánból készített alkotásban gyönyörködhetnek. Természetesen meg is lehet kóstolni a finomságokat. További érdekességek: Balatoni Múzeum, Georgikon Majormúzeum, Csigaparlament, Babamúzeum, Panoptikum, Rádió és- Tv Múzeum. A Keszthelyre látogatók nem hagyhatják ki a Balaton-parti sétát, az öreg platánfák alatt és - ha az idõ engedi - sétahajókázást vagy egy vitorlástúrát a Balatonon, ahonnan csodálatos panoráma tárul a Keszthelyi-hegységre.

Outdoor programok a környéken

Hévíz és környéke számos lehetõséget kínál a kirándulásokat kedvelõknek: Kerékpárral vagy autóval könnyedén megközelíthetõ kirándulóhely a a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Balaton. Gazdag madárvilágával és varázslatos természeti környezetével egy kihagyhatatlan program minden korosztálynak! A Kis-Balaton természetvédelmi területén tekerni különleges élmény. Egy teljesen új, közel 5 km hosszú kerékpárút vezet a tó mellett a madárlesig. A Zalavár, Várszigeten lévõ Kis-Balaton Házban bepillantást nyerhetnek a Kis-Balaton és környéke történetébe, történelmébe. Megismerkedhetnek a növény- és állatvilággal, a régészeti feltárásokkal és a látogatók elõtt zárt területekkel. A Kányavári szigeten (ami kerékpárral is megközelíthetõ a Zalavár - Balatonmagyaród összekötõ útról) pedig várja Önöket a Kis-Balaton, amely itt szabadon látogatható.

Balatonmagyaród községtõl délre, Kápolnapusztán található a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szintén egyedülálló Bivalyrezervátuma, ahol a bivalyok között sétálgatva ismerkedhetünk meg a magyar állattenyésztés jellegzetességeivel. Hévíz pár kilométeres körzetének további autós, gyalogos vagy kerékpáros látnivalói, kirándulócélpontjai lehetnek még a környék várai (Sümeg, Tátika, Rezi, Szigliget), Zalaszántó község határában Európa legnagyobb buddhista szentélye, a Kovácsi Hegyen található Sztúpa, vagy akár a természetjáró útvonalak mentén magasodó számos kilátó a Keszthelyi hegységben. A környéken további outdoor lehetõségek: nordic walking, lovaglás, tenisz, vitorlázás a Balatonon.

 

Hévíz városka

Hévíz a világ legnagyobb biológiailag aktív természetes termáltavával a szívében Magyarország és Európa egyik legkedveltebb egészség-turisztikai és rehabilitációs központja. A Balatontól alig pár kilométerre elterülõ város egyedisége a tó természeti adottságai, valamint az általa teremtett egyedülálló mikroklíma mellett a több mint 200 éves múltra visszatekintõ klasszikus hévízi gyógykúrában rejlik. Hévízen megpihenhet a fáradt test és felüdül a lélek. Az egyedülálló tavirózsák látványa,a tó felett lebegõ por- és allergénmentes párafelhõ, valamint a csodálatos, tavat körülölelõ zöld fák gyógyító és vitalizáló élményt nyújtanak. Hévíz amellett, hogy világhírû gyógyüdülõhely, egyben az ország egyik legjelentõsebb wellness központja is; Ebben az egyedülálló városban várja gyógyulásra, pihenésre, vagy aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeit a CE Hotel FIT**** gyógy-és wellnessszálloda.

Hévízi tó

A Hévízi tavat megpillantva az ember szeme elé páratlan természeti látvány tárul; a csodálatos zöld és virágos park közepén elhelyezkedõ Hévízi tó csillogó vizén ringatózó indiai vörös tündérrózsa (Nymphaea lotus ssp. thermalis), amely az egész tóban mindenhol fellelhetõ, és a felette lebegõ páraréteg. A tavat lombhullató mocsári ciprusok övezik, amelyek az egyediségét fokozzák. Európa legnagyobb gyógyító erejû természetes tava mintegy 4,44 ha-os területen helyezkedik el. Ellentétben a világ többi meleg vizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetû agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tõzegmedrû forrástó. A tó felszíne ovális alakú. keresztmetszete egy délfelé elhajló tölcsér képét mutatja, amely a forrásánál a legmélyebb; a 38 m mély kráterbõl percenként 30-40 ezer liter hozammal 38,5°C-os víz jut a felszínre. A Hévízi-tó hõmérséklete a föld mélyébõl elõtörõ hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. Ez a kevert meleg víz táplálja a tavat. Nyáron a víz hõfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Õsszel és télen a hõmérséklet alacsonyabb, mintegy 24-26 °C körül mozog. A víz hõfoka a fürdõzõkre, betegekre nyugtatólag, pihentetõleg hat, mert ez a hõmérsékleti érték az ember hõháztartása szempontjából közömbösnek számít. A tóban általában mindenhol közel azonos hõmérséklet uralkodik, mert a tó felett elhelyezkedõ, 1,5-2 méter széles páraréteg megakadályozza a víz lehûlését, a többirányú vízáramlás és az 50 ha véderdõ pedig elõsegíti a hõmérséklet egyenletességét. Ha a Hévízi-tó felszínét megfigyeljük, megállapíthatjuk, hogy a tó nincs nyugalomban. Egyrészt: a tavat tápláló forrás a tó vizét állandóan mozgásban tartja, a mélybõl feltörõ víz lassú körforgással gyûrûzik a partok felé. Másrészt: a víz és a levegõ közötti hõmérsékletkülönbség következtében a víz a felszínen kissé lehûl és így nagyobb fajsúlyánál fogva ismét lefelé áramlik. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. E kettõs vízmozgásnak fontos szerepe van a tó hõmérsékletének szabályozásában, valamint a hatóanyagok egyenletes eloszlásában. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdõzõket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

Hévízi séta

Hévíz mediterrán jellegû mikroklímája a tó fõbejáratához vezetõ Schulhof Vilmos sétányon érzékelhetõ leginkább. A kora tavasztól késõ õszig nyíló színpompás virágok, egzotikus örökzöldek mellett elsétálva valóban egy délszaki szigeten érezhetjük magunkat. A fürdõhely levegõje tiszta, por és páramentes. A promenádot padsor övezi, megállásra, ráérõs szemlélõdésre késztetve az üdülõvendégeket. A sétány hangulatát a Szent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház mûemléki védettségû épületei mellett köztéri alkotások sora teszi még hangulatosabbá. Aki szívesebben fedezi fel a városbelsõt, egy-egy történeti pillanatképet itt is kaphat: a várost a múlt század elején jellemzõ elegáns villaépítészet romantikáját közvetítik a József Attila utcában található épületek, villák. Az Ady Endre utcában található a Hotel Hélios „B” épülete, az egykor Tisztviselõk Háza, amelynek egykori fénye még visszaköszön a hotel parkjában lévõ koros juhar- és hársfák, méltóságteljes tûlevelûek eleganciája láttán.

Az új építésû hévízi Városháza fõbejárata mellett, a lépcsõházként is funkcionáló ellipszis formájú tornyon 18 harangból álló harangjáték látható, mely a toronyban naponta háromszor körbejáró bábfigurák vonulásához szolgáltatja a zenét. A Városháza falán egy tûzzománc alkotás látható, amely Szent István királyt ábrázolja. Hévízi sétánkon érdemes még ellátogatni a város templomaihoz: a Szentlélek római katolikus templom Hévíz legnagyobb, mintegy 1000 fõt befogadó temploma. A templom hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi. Az evangélikus templom templom Szeghalmy Bálint nagyváradi származású építész által 1941-ben tervezett, akkor meg nem valósult tervei alapján épült 1995-98 között. A Hévízre látogatók számára kihagyhatatlan program az egregyi városrész felkeresése: városbölcsõ: Egregy- a ma Hévíz részét képezõ Egregy középkori falu volt, amely a török idõkben elpusztult, majd a XVII. században német telepesek élesztették újjá. A kis városrész egykor virágzó szõlõkultúrájának hagyományait õrzik ma is az itt termelõ borászok és vendégfogadók. Kihagyhatatlan gasztronómiai kirándulócélpont! Az egregyi szõlõhegy tetején áll a XIII. századi, Árpád-kori mûemlék templom és a templom körüli temetõ. A szép mûemlék környezetébõl kilátás nyílik a közeli dombvonulatokra, a szõlõtermõ parcellákra és beépített lejtõkre. Az egregyi domb alján, az Attila utca végében romkert, egy császárkori épület maradványai láthatók.

 

Balaton region

Hévíztõl mintegy 6 km-re, a Balaton partján helyezkedik el Keszthely. Festeticsek városában az ide látogató vendégeket egyszerre érintheti meg a múlt emlékeit idézõ épületek és a várost körülölelõ csodálatos természeti környezet varázsa. A város patinás épületei között tett séta mellett számos lenyûgözõen érdekes látnivaló és kulturális program várja a vendégeket. A Festetics kastély eddigi kiállításai mellett (XVIII.-XIX. századi fõúri életformát bemutató kiállítás, Helikon könyvtár, Fegyvergyûjtemény, Iszlám világok mûvészete) újabb látnivalónak számít az egyedülálló hintómúzeum, valamint az új épületben elhelyezett trófeagyûjtemény és a vadászati kiállítás. Ugyanitt látható Európa legnagyobb terepasztala, az 500 négyzetméteren található vasúttörténeti- és modellkiállítás. Néhány lépésre a kastélytól várja látogatóit a Marcipán Múzeum és Cukrászda, ahol mintegy 100 marcipánból készített alkotásban gyönyörködhetnek. Természetesen meg is lehet kóstolni a finomságokat. Szállodánkban kaphatók belépõjegyek.

A Balaton Régió élõvilágát és kultúráját ismerhetjük meg a Balatoni Múzeum nemrégiben megújult állandó kiállításán: A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket… További érdekességek: Georgikon Majormúzeum, Csigaparlament, Babamúzeum, Panoptikum, Rádió és- Tv Múzeum. A Keszthelyre látogatók nem hagyhatják ki a Balaton-parti sétát, az öreg platánfák alatt és - ha az idõ engedi - sétahajókázást vagy egy vitorlástúrát a Balatonon, ahonnan csodálatos panoráma tárul a Keszthelyi-hegységre.

 

Outdoor lehetõségek a Balaton régióban

Hévíz és környéke számos lehetõséget kínál a kirándulásokat kedvelõknek: Kerékpárral vagy autóval könnyedén megközelíthetõ kirándulóhely a a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Balaton. Gazdag madárvilágával és varázslatos természeti környezetével egy kihagyhatatlan program minden korosztálynak! A Kis-Balaton természetvédelmi területén tekerni különleges élmény. Egy teljesen új, közel 5 km hosszú kerékpárút vezet a tó mellett a madárlesig. A Zalavár, Várszigeten lévõ Kis-Balaton Házban bepillantást nyerhetnek a Kis-Balaton és környéke történetébe, történelmébe. Megismerkedhetnek a növény- és állatvilággal, a régészeti feltárásokkal és a látogatók elõtt zárt területekkel. A Kányavári szigeten (ami kerékpárral is megközelíthetõ a Zalavár - Balatonmagyaród összekötõ útról) pedig várja Önöket a Kis-Balaton, amely itt szabadon látogatható.

Balatonmagyaród községtõl délre, Kápolnapusztán található a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szintén egyedülálló Bivalyrezervátuma, ahol a bivalyok között sétálgatva ismerkedhetünk meg a magyar állattenyésztés jellegzetességeivel. Hévíz pár kilométeres körzetének további autós, gyalogos vagy kerékpáros látnivalói, kirándulócélpontjai lehetnek még a környék várai (Sümeg, Tátika, Rezi, Szigliget), Zalaszántó község határában Európa legnagyobb buddhista szentélye, a Kovácsi Hegyen található Sztúpa, vagy akár a természetjáró útvonalak mentén magasodó számos kilátó a Keszthelyi hegységben. A környéken további outdoor lehetõségek: nordic walking, lovaglás, tenisz, vitorlázás a Balatonon.